Fénymásolás közben találtam rá a legjobb napelemmel foglalkozó cégre

A munkahelyemen elég gyakran szoktunk fénymásolni. Nagyon sok dokumentummal dolgozunk, amiket még nem elektronikusan kezelünk. Éppen ezért néha még kevés is az a pár fénymásoló, ami az irodában van. Viszont ilyenkor van egy kis plusz időnk, amikor tudunk egymással beszélgetni. Egy ilyen beszélgetés közben kerültek szóba az egyik kollégámmal a napelemek. Mostanában kezdtem el gondolkozni azon, hogy a mi házunkra is jól jönne egy. Már átálltunk az elektromos radiátorra, így még kézenfekvőbb lenne. Hiszen a napelem elő tudja állítani azt az energia mennyiséget, ami a fűtéshez szükséges. Sőt, az egész háztartás áram fogyasztása fedezhető vele. A célunk pedig pont ez lenne, hogy függetlenedjünk az áramszolgáltatótól és a nap segítségével magunknak tudjuk megtermelni a szükséges áramot.

Ahogy beszélgettünk a kollégámmal és megtudtam, hogy nekik már van napelemük, akkor gyorsan kaptam az alkalmon és megkérdeztem, hogy kikkel csináltatta a telepítését. Ő a Napelem Pályázatok csapatát választotta. Nem csak azért, mert egy profi csapatról van szó, hanem azért is, mert a telepítés mellett még a hivatalos ügyintézésben is segítenek. Ez pedig nagy segítség volt a számára. Hiszen ki akarna plusz terhet magára, amikor más ezt szívesen megcsinálja neki.

A napelemek minőségére és a kivitelezés megfelelő minőségére egyébként is érdemes figyelni. Ha nem megfelelő minőségű a napelem vagy a kivitelezés, akkor azzal a problémával találhatjuk szembe magunkat, hogy nem termeli úgy az áramot ahogyan azt elvárnánk így a megtérülés is el fog húzódni. Ugyanis egy napelemes rendszer telepítése nem kis összegbe kerül. Úgyhogy ez mindenképpen egy hosszútávú befektetés.  Ha nem így tekintünk rá, akkor bele sem fogunk tudni kezdeni.

Munka után, amikor hazaértem, az interneten rá is kerestem a Napelem Pályázatok oldalára. Meglepően sok információt megosztanak a weboldalukon. Ha valaki nem ért a napelemek működéséhez az sem probléma, hiszen az oldalon mindenki megkapja közérthetően a szükséges információkat. Hiszen az ő céljuk az, hogy mindenkinek segíteni tudjanak. Ennek az egyik és az első lépése, hogy az ügyfél megkapja azokat az információkat, ami alapján már döntést tud hozni. Amennyiben csak informálódni szeretnél, akkor is ajánlom a honlapjukat, hiszen ezek a dolgok csak közelebb visznek ahhoz, hogy könnyebben meg tudd hozni a döntést: szeretnél napelemet vagy sem.

Számomra több hasznos információt is tartogatott az oldal. Például innen tudtam meg, hogy a tetőnek milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy egyáltalán alkalmas legyen a napelemek telepítésére. Talán az egyik legfontosabb, hogy a tető elég erős legyen ahhoz, hogy a tartószerkezetet és a modulokat elbírja. Megfelelő tájolásúnak kell lennie. Ebben az esetben a legjobb, hogy ha délkeleti vagy délnyugati tájolású. A dőlésszögének is optimálisnak kell lennie. Fontos, hogy ne legyen semmi, ami beárnyékolhatja a modulokat, hiszen ez csökkenti az áramtermelő képességét. Illetve azt is megnézik, hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok.

Ezeket egy szakember a helyszíni felmérés alkalmával szemügyre fogja venni és ha azt látja, hogy a tetőre nem lehet napelemet szerelni, akkor jön a másik lehetőség, hogy a földre is telepíthető. Ebben az esetben egy másfajta tartószerkezetre van szükség, ami árban is különbözik a tetőre szerelhetőétől.

Ha ezt a változatot választod, akkor a körülményeknek szintén megfelelőnek kell lennie, de már mást vesznek figyelembe.

A felszerelés után az évek múlásával fontos a megfelelő karbantartás és az esetleges szerelés. Kiemelten kell figyelni az inverter állapotára, hiszen ez alakítja át a napsugárzást energiává. Ha ez nem működik megfelelően, akkor szintén olyan problémába ütközhetünk, hogy nem termel elég áramot és nem tudjuk kihasználni a napelem képességeit.

Ha számodra is fontos a környezettudatosság és szeretnél napelemet a házasra vagy udvarosra, akkor a Napelem Pályázatok oldalán minden szükséges információt megtalálsz, ami az induláshoz szükséges. Az oldalon még a támogatásokról is olvashatsz így, ha ezekkel is élni szeretnél érdemes lehet azokat is elolvasni.

Amennyiben profi csapatra vágysz és megfelelő minőségű kivitelezésre, a Napelem Pályázatok csapata a legjobb választás.