Valaki fénymásoló szervizben, valaki gumiszerelésben profi

A férjem otthonról, home office-ban dolgozik, így a szobájában valóságos kis irodát rendeztünk be komoly számítógépekkel, fénymásolóval és egyéb irodai berendezésekkel.

A kis otthoni irodájában még saját bejáratú fénymásoló karbantartója is van, aki nem más, mint én. Szóval ha valami problémája akad a fénymásolóval – és ez elég sűrűn előfordul -, akkor engem hív, hogy szedjem ki a begyűrődött papírt, vagy találjam ki, hogy éppen mi a problémája a szerkezetnek.

Sokszor már elég terhesnek érzem ezt az egész javítgatást, és tényleg nem értem, hogy miért nem lehet végre normálisan megtanulni kezelni a fénymásolót, ami egy teljességgel egyszerű eszköz. Ha ezt szóvá teszem, akkor a férjem mindig azzal vág vissza, hogy én meg igazán megtanulhatnám már, hogyan kell kicserélni az autón a gumit, vagy hogyan kell a benzinkútnál gumi nyomást mérni.

Zárójelben megjegyzem, hogy ő sem egy nagy tudora az autógumiknak, vagy a gumicserének, mert volt már olyan, hogy egy hosszabb útról kellett azért kitérőt tennünk, mert képtelen volt kicserélni a defektes gumit.

A gumiszerelés végül is egy olyan tevékenység, amit egyre inkább szakemberekre szeretnek bízni az autótulajdonosok. És ez szerintem így is van rendjén, hiszen a gumiszerelés során egy csomó más problémával is szembesülhetnek a szakemberek, amiket csak ők tudnak megoldani.

Persze vannak olyan autótulajdonosok, akik úgy gondolják, hogyha egy gumi rákerült az autóra, akkora az addig rajta is maradhat, amíg nem kap defektet.

Természetesen ez egy súlyosan téves álláspont, ugyanis a gumikat folyamatos kontroll és ellenőrzés, valamint karbantartás alatt kell tartani, mivel például az időjárás változásaira, a hőmérséklet ingadozásokra is érzékenyen reagálnak a gumik.

Ezért a gumikkal való törődés saját magunk és szeretteink, valamint a közlekedésben résztvevők biztonsága érdekében is alapvető fontosságú.

Épp ezért, a szokásos gumicsere előtt, jóval korábban én már utánanéztem annak, hogy hová lehetne elvinni az autót gumicserére.

Rá is találtam egy teljesen márkafüggetlen budapesti, 19. kerületi szervízre, a Méta Autószervizre. Ez a műhely régebben kifejezetten a gumicserékre szakosodott, és azóta több, mint kétezer visszatérő, elégedett ügyféllel rendelkeznek. A szervizelési, javítási repertoárjuk örvendetesen kibővült; az autószerelés szinte minden szegmensével lehet hozzájuk fordulni.

A Méta Autószerviz kibővült szolgáltatásai közt megtaláljuk az autó átvizsgálását és állapotfelmérést, az autódiagnosztika és hibakód kiolvasást, az autóvillamossági szervizt, az autóklíma töltést, javítást, fertőtlenítést és tisztítást, a fékjavítást és szervizt, a fényszóró beállítást, a futómű beállítást és javítást, a kipufogócserét és javítást, a dpf szűrő cserét és javítást, a kuplung cseréjét és javítását és szervizelését, a lengéscsillapító és rugócserét, valamint az olajcserét, a vezérlés cserét és szervizelést.

Ami viszont az évek alatt mit sem változott, az az, hogy gumicserében, gumiszerelésben ők az igazi „alap szakik”, akiknek nem lehet olyat mutatni, amivel még nem találkoztak.

A Méta Autószerviznél a hatalmas ügyfélforgalomtól sem kell megijedni, mivel egy remek online időpontfoglaló rendszerrel dolgoznak. A metaautoszerviz.hu weboldalon elhelyezett „Időpontfoglalás” címkére kattintva, vagy akár a megadott mobiltelefonszámot tárcsázva kényelmesen foglalhatunk például időpontot mind a nyári, mind a téli gumicserék alkalmával, amikor hirtelen mindenkinek fontossá válik a gumicsere, és az utolsó pillanatban rengeteg ember gyűlik össze a gumisoknál.

Az időpontfoglalással a zsúfolt időszakban sem kell várakoznunk, hanem kényelmesen, várakozás és idegeskedés nélkül vészelhetjük át a gumicsere vészterhes időszakát.

A Méta Autószerviznél nemcsak a sorbanállást és a várakozást felejthetjük el, hanem itt megoldható még a gumicserék mindkét féle variációja is: elvégzik a munkát úgy is, hogy ha mi visszük nekik a gumiabroncsot, és csak gumit kell lecserélni a felnin, de az is megoldható náluk, ha teljes kerekes gumicserét kérünk. Mindkét esetben javasolják a centírozást is. A centrírozás tulajdonképpen a kerekek kiegyensúlyozását jelenti. Ennek a hiánya akkor érződik igazán, mikor viszonylag nagyobb sebességgel – 100-130 km/h-val haladunk. Ekkor a kerék rázhatja az autót, melyet a vezető érzékelhet csak igazán, méghozzá a kormánykerék nehézkesebb kezelhetőségében. A Méta Autószerviz azon az állásponton van, hogy a centírozási művelet elmaradásával a fűtőmű és annak alkatrészei meghibásodhatnak.

gumiszerelés

Mivel a Méta Autószerviz igazán profi a gumicserét illetően is, ezért törekednek a teljeskörű szakszerűségre. Ennek megfelelően a gyári adatokat egy táblázat alapján állítják be. Továbbá a gyári nyomást is beállítják az abroncsokban, és a csavarokat ráhúzzák a gyári nyomatékra, valamint a korrózió elkerülése érdekében réz spray-vel fújják be a kerékagyart.

További fantasztikus szolgáltatásuk, hogy nem kell háztól házig cipelnünk a lefejtett abroncsainkat, hanem azokat ott is hagyhatjuk a szervizben, mivel egy úgynevezett  „gumiabroncs hotel” szolgáltatással is kedveznek az ügyfeleknek, megóvva őket a gumiabroncsok tárolásától és folyamatos szállításától.

Az olyan igazán exkluzív autók gumicseréjét is elvállalják, melyek úgynevezett nyomás visszajelző rendszerrel ellátottak. Semmiféle problémát nem okoz nekik ez az egyébként bonyolult művelet, melyet megfelelő eszköz hiányában csak elenyésző számú szerviz végez. A nyomás visszajelző rendszerrel ellátott gumikat ki is cserélik, miután rendelkeznek az ehhez a kényes művelethez szükséges eszközökkel, illetőleg szenzorokkal. Ezeknél a speciális gumiknál minden esetben új szenzort is szerelnek be a kerékbe. Erre azért van szükség, mert így tudják mérni a guminyomást, valamint a hőmérsékletet.

Ezzel az eljárással derülhet fény arra is, hogy az autó computerével megfelelően kommunikál-e az adott új gumi. Az ehhez a technológiához szükséges eszközpark egy valóságos csodát jelenthet a szenzoros gumikkal közlekedő autók tulajdonosoknak.

Természetesen a szerviz nemcsak az autótulajdonosokat segíti a gumicserével, hanem a motorosokat is. Ennek megfelelően lehetőség van motorkerékpárok komplett gumicseréjére, szerelésére is. Konkrétan ez az alábbi munkafolyamatokat foglalja magában: kerék kiszerelése, gumi átcserélése, szelep csere, centrírozás, kerék visszaszerelése.

A Méta Autószerviz weboldalán, a metaautoszerviz.hu-n nemcsak időpontot tudunk foglalni, hanem meg is tekinthetjük a szerviz szolgáltatásainak körét, valamint megnézhetjük az árlistájukat is, ahol szakemberekre, óradíjra lebontva találhatjuk meg a díjszabást.

A szerviz árak honlapra történő kitételével nagyon sok autósnak könnyebbséget okoznak, hiszen így mindenki fel tud készülni arra, hogy mennyibe fájhat egy-egy javítás, illetőleg szerviz.

A Méta Autószerviz online felületén, a metaautoszerviz.hu-n emellett egy blogot is találunk, ahol igazi csemegékre lelhet az, akit érdekelnek az autó- motor szereléssel kapcsolatos fortélyok, tennivalók, szakmai trükkök. A teljesség igénye nélkül pár cikk témája: jelek, amik futóműhibára utalhatnak; kérdések és válaszok a vezérléscserével kapcsolatban; miként alakulnak mostanában a toronycsapágy árak?; mit kellhet még kicserélni a vezérléssel együtt; minden fontos tudnivaló a DSG kuplung cseréjéről…

Én pedig ezek után csak annyit mondhatok, hogy a fénymásolásban én is átveszem a Méta Autószerviztől az időpontfoglalás rendszerét. Készítek is erről egy táblázatot, hogy a férjemnek ne kelljen amiatt sopánkodnia, ha várnia kell a fénymásolós szervizelésem késése miatt.